Menü
Rövid URL

mge

Czifray verseny

Serpeny%c5%91 l%c3%a1ngon

Czifray verseny címen
a Magyar Gasztronómiai Egyesület
2009 januárjában elindítja országos továbbképző versenyét
a hivatásos szakács kategóriában

A versenytípus új: önképzés, továbbképzés és verseny egyidejűleg
A cél a kulináris intelligencia fejlesztése, a gasztronómiai összefüggések mélyebb megértése, technológiák célirányos használata, repertoárbővítés, ízléscsiszolás.
(Hamarosan amatőrkategóriát is hirdetünk A bűvös szakácson és a Chili & Vanílián)

Az első hivatásos versenykurzus időtartama: 2 év, ezen belül négyhavonta kell megoldani új feladatokat. A versenykurzusra a szakácsoknak felvételizniük kell.

Felvételi feladatok:
- egy sós vagy édes felfújt mártással; és:
- habart tojás előételbe beépítve.

Elkészítési idő: összesen 90 perc.

A pályamunka a következőket tartalmazza:

· Recept pontos alapanyag- és munkafázis-leírással
· A két feladathoz egy-egy ételfotó e-mailen küldhető felbontásban
· Rövid kommentár a koncepcióról, esetleg az elkészítés tapasztalatairól

· Név, cím, elérhetőség (e-mail, telefonszám, cím)

A megfelelő szintet megütő pályázókat behívjuk "felvételizni", hogy készítsék el ételeiket.

Felvételi pályázat beküldési határideje: (2008. december 8.) MEGHOSSZABBÍTVA DECEMBER 19-ig

Beküldési cím: info@buvosszakacs.hu (vagy 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.) A pályázatokat lehetőség szerint elektronikus formában kérjük.

Nem kell felvételiznie, vagyis az MGE meghívja:
- az eddigi Hagyomány és evolúció versenyek döntőseit és Lakatos Tímeát (holtversenyben esett ki a döntőből)
- az Alexandra Étterem- és Borkalauz első tizenkét éttermének konyhafőnökét (vagy a konyhafőnök jelöltjét)
- a magyarországi Euro-Toques éttermek konyhafőnökeit (vagy a konyhafőnök jelöltjét)

Kérjük, hogy a meghívottak is jelezzék részvételi szándékukat december 8-ig.

A mindenkori feladatokat és eredményeket A bűvös szakács blogon és a Vendéglátás c. folyóiratban tesszük közzé, a résztvevőket e-mailen (vagy postán) értesítjük.

A zsűri tagjai:
Benkő Zoltán, Bittera Dóra, Cseh János, Peter Gabler, Harmath Csaba, Mautner Zsófia, Molnár B. Tamás, Christian Meyer, Ordasi Krisztián, Erik Schröter, Segal Viktor, Szász Péter, Várvízi Péter, Miguel Vieira, Vomberg Frigyes. A névsor még bővülhet.

A zsűri összetétele: szakácsok, gasztronómiai újságírók és szenvedélyes étteremlátogatók, akik több évtizedes nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek. Minden alkalommal legalább öten zsűrizik az ételeket, ebből legalább három, azaz a többség mindig szakács.

A versenykurzus:
A felvételt nyert versenyzők négyhavonta új feladatot kapnak, hozzá gondolatébresztő háttéranyagot. A négy hónap leteltével a zsűri egy adott napon pontozza le a versenytányérokat.

Két év után az összesített pontok alapján az első három helyezett megkapja a Czifray-díj arany, ezüst, illetve bronzfokozatát s az ezzel járó pénzjutalmat: háromszáz, kétszáz, illetve százezer forintot, továbbá fejenként ötvenezer forint értékben szakkönyvet az Alexandra kiadótól. Az MGE sztázsolási lehetőséget is biztosít a legjobb magyar éttermekben és Michelin-csillagos konyhákon.

Pontozás:
- technológiák szakszerűsége és célszerűsége, ízek,
harmónia a tányéron, összbenyomás: max. 60 pont
- konyhai munka, mise en place, időzítés: max. 20 pont
- racionális tálalás, esztétikum: max. 20 pont
A versenyzőt foglalkoztató éttermet arra kérjük, a versenytányért tegye étlapjára legalább egy hónapra.

A verseny első fordulójának feladatai a már fölvettek számára a következők lesznek:

  • a Czifray-féle szakácskönyv 134. oldalán található „Savanyú káposzta kolosvári módon” recept korszerű interpretációja;
  • klasszikus vagy egyéni tésztából készülő sós palacsintakreáció.

A gondolatébresztő háttéranyag, és a teljes feladat hamarosan megjelenik A bűvös szakácson.

Az ország legrangosabb éttermei közül már többen a meghirdetés előtt jelezték részvételi szándékukat. Így: Alabárdos, Arany Kaviár, Boscolo, Bábel, Bock Bisztró, Corso/Enoteca, Costes, Csalogány26, Kistücsök, Maligán, Olimpia.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.