Menü
Rövid URL

A nap receptje - Bodzaszörp

Bodzaszirup

Bodzaszorp hazi 9600
Készen vásárolható bodzaszirup

▪ bodzavirág
▪ 1 liter ásványvíz
▪ 1 citrom, karikára vágva
▪ 1 narancs, karikára vágva
▪ 350 g cukor
▪ 1 citrom leve (vagy citromsav)

Kétliteres befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágot (amennyi lazán belefér). Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Lefedve négy-öt napra a hűtőszekrénybe tesszük. Naponta akár többször is lenyomkodjuk (csömöszöljük).

Superbagen, vagy sűrű szűrőn, vagy ruhán átszűrjük. A szirupot edénybe öntjük, a cukrot hozzáadjuk, habverővel folyamatosan keverjük, míg a cukor fel nem oldódik.

A szirup meglehetősen édes, ezért vízzel vagy szódvízzel kell higítani, attól függően, hogy szörp, leves vagy hab készül belőle.

Hasonló eljárással készíthető szirup ibolyából vagy pitypangból.

Mivel tartósítószer és hőkezelés nélkül készül, mélyhűteni kell, ha hosszan akarjuk tárolni.

A szirupot krémek, habok, levesek, mártások ízesítéséhez is használhatjuk.

Családi bodzaszörp

Bodza szitan 9516
  • 6 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 2 citrom, karikára vágva
  • 2-3 deka borkősav
  • 2-3 ek ecet, ízlés szerint citromlé
  • 20 nagy bodzavirág

A hozzávalókat nagy befőttesüvegben három napig áztatjuk szobahőmérsékleten. Ha nem négyig.

Amikor „zúg”, üres borosüvegbe töltjük, megdugaszoljuk, pincébe tesszük (13-15 fok). Megvárjuk, míg megszódul (van úgy, hogy kilövi magát). Hűtjük, isszuk.

Elderberry 350026  340 1

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.