Menü
Rövid URL

A nap receptje - Zellerkrémleves és zellerpüré

A zeller nagy egyéniség, mégis alkalmazkodó és sokoldalú.

Zellerkrémleves

Zellerleves harisszapor tokmagolaj csicsero

Hozzávalók

  • 100 g sós mangalicaszalonna, 2 mm-es kockára vágva
  • 125 g fehér hagyma, vékonyra szeletelve
  • 350 g zellergumó, meghámozva, negyedelve, 1 cm-es kockára vágva
  • 400 ml tej
  • 600 ml zöldség- vagy csirkealaplé
  • 250 g körte negyedelve, hámozva, magház nélkül

A zellerkrémleves általában burgonyával készül, ezek jól kiegészítik egymást. Jelen esetben burgonya helyett körtét használunk, aminek üdítő a hatása és komplexebb édességet ad.

Nyeles lábost közepes lángra teszünk, felmelegítjük. Beletesszük a kockára vágott szalonnát, 2 percig hagyjuk kiolvadni a zsírját, közben kevergetjük. Hozzáadjuk a hagymát és a zellert. Megsózzuk, kicsire állítjuk a lángot, legalább 5 percig hagyjuk izzadni.

Amikor a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a körtét, a lábost lefedjük, 20 percre 140 °C-os sütőbe tesszük.

Kivesszük a sütőből, a fedőt levesszük. Felöntjük tejjel és alaplével, felforraljuk. 30 percig lassan forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, 10 percig állni hagyjuk. Botmixerrel teljesen simára keverjük, végül még finom szűrőn átszűrjük, sózzuk-borsozzuk. Tálaláskor felmelegítjük, habosítjuk.

Rákot, sóban sült céklakockát adunk hozzá, vagy tálalhatjuk csicseriborsóval és harisszaporral is, esetleg pár csepp tökmagolajjal. Adhatunk bele például vékonyra vagy kis kockára vágott nyers libamájat, ami a forró levesben készül el.

Zellerpüré

Zellerpure 5936

Hozzávalók

  • 250 g zellergumó, tisztítva, felszeletelve
  • 100 g vaj
  • 500 ml tej

A zellert vajon pároljuk, majd felöntjük a tejjel. Félóra alatt kis lángon puhára főzzük, ez idő alatt a zeller szinte teljesen magába szívja a folyadékot. Homogén pürévé turmixoljuk.

Ha a zellert hosszabban, nagyon lassú, alig gyöngyöző forrással főzzük, különösen nemes édességet kap. Így készíti a háromcsillagos Jonnie Boer: mikor a gumó megfőtt, alaposan lecsöpögteti, még szárítja kissé, csak ezután püríti. Végül crème fraîche hozzáadásával habosra keveri. Keverhetjük más pürékkel is – elsősorban burgonyával, fehérrépával, tápiókával. Mindegyiknek jót tesz kevés szarvasgomba.

Érdemes megfigyelni, milyen különbségeket hoz aromában a lassú főzés, a gőzölés vagy a lassú tepsiben sütés.

Bővebben [http://www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/zellersors]

További zellertémájú cikkek a Bűvös Szakácson ITT

Zeller

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.