Menü
Rövid URL

A nap receptjei - SonkásOK

Sonkás kocka

Sonkas kocka blogra 3763
(Fotó: Bakcsy Árpád)

Hozzávalók

  • 40 g liszt
  • 60 g vaj
  • 600 ml tej
  • só, cukor, bors, szerecsendió
  • 3 tojás fehérje, nem túl keményre verve

  • 400 g tojásos tészta

  • 300 g jó minőségű főtt-füstölt szeletelt sonka (pl. egy jobbfajta prágai)

Besamelt készítünk. A lisztből és a vajból egy-két perc alatt világos rántást készítünk, felöntjük a tej egyharmadával, felforraljuk, kis lángon fortyogtatjuk. Közben habverővel keverjük, és több részletben hozzáadjuk a többi tejet is.

A kész besamel akkor jó, ha a lassú forrás közben elmegy belőle a lisztíz. Vonja be a kanál hátát, de ne legyen túl sűrű. Hogy ezt elérjük, 20-30 percre van szükségünk. Mikor kb. 30 °C-ra hűlt, óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot (először az egyharmadát belekeverjük, a maradékot hablapáttal beleforgatjuk). Ha nem használjuk fel azonnal, akkor vajjal bekenjük a felszínét, vagy folpakkal lefedjük.

Tészta

A legjobb a frissen készült házi tészta, de használhatunk szárított csuszát vagy készen kapható lasagnét. A tésztát lobogva forró sós vízbe dobjuk, majd gyöngyöző forrással készre főzzük. Friss tésztánál ez körülbelül 2 perc, szárítottnál 8-10 perc. Leszűrjük, langyos vízzel leöblítjük, kevés vajat keverünk bele.

Összeállítás

Vajjal kikent szögletes formába vagy tűzállótálba lerakunk egy réteg tésztát, egy réteg besamelt, egy réteg sonkát. Ezt 5-6 cm magasságig ismételjük. Besamellel fejezzük be.

180°C-os sütőbe tesszük 10-15 percre. Formából kiborítva, vagy kockára vágva, melegen tálaljuk. Paradicsommártást adunk mellé.

Paradicsommártás
Szezonon kívül a legjobb megoldás, ha egészben eltett konzervparadicsomot használunk, vagy befőzött paradicsomlevet.

Olívaolajon finomra vágott hagymát és fokhagymát párolunk, néhány csipet sóval és cukorral ízesítjük, hozzáadjuk az eltett egész paradicsomot a levével együtt. Felmelegítjük, majd 120 °C-os sütőbe tesszük 40-45 percre, fedő nélkül. A szószt átpasszírozzuk, vagy villával szétnyomkodjuk.

Sonkás krokett

Sonka krokett

Hozzávalók

  • 2 közepes fej hagyma, finomra vágva
  • vaj a hagymapároláshoz
  • 250 g főtt füstölt tarja (vagy sonka)
  • sűrű besamel (1 l tej, 100 g liszt, 100 g vaj felhasználásával)

Nagyon jól előkészíthető étel, tálalható aiolival, majonézzel, tartárral, rémoulade-dal, házi kecsappal. Egyébként sonka helyett készíthetjük főtt vagy sült csirkehússal, füstölt nyelvvel, rákhússal is.

Magas falú edényben, kis lángon a hagymát vajon egyenletes zsemleszínűre pároljuk (kb. 10 perc). Hogy ne égjen le, időről időre egy-egy kanál vizet vagy húslevest adunk hozzá. Hozzáadjuk a finomra főtt füstölt tarját, s belekeverjük a (szerecsendióval, sóval, cukorral ízesített) besamelbe. Keverhetünk még bele 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet is.

A masszából hengert vagy gömböt formázunk, panírozzuk, 180-190 ºC-os forró olajban aranybarnára sütjük (körülbelül egy perc alatt). Papíron alaposan leitatjuk. Inkább sör-, mint borkorcsolya.

Sonkás rakott krumpli (burgonyagraten)

Rakott krumpli 3959

Hozzávalók

  • 800 g salátaburgonya (pl. kiflikrumpli)
  • 500 ml tej
  • 300 ml tejszín
  • 20 g vaj
  • 3 gerezd fokhagyma, ebből kettő vékonyra szelve
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • frissen őrölt bors, szerecsendió, só
  • császárszalonna, vékonyra szelve

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szárazra töröljük. 3 mm vastag szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. Felforraljuk a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a burgonyát, a szeletelt fokhagymát, kakukkfüvet, babérlevelet, borsot, szerecsendiót. Sózzuk is. Lehúzzuk a tűzről, és lefedve 20-30 percig állni hagyjuk.

Rakott krumplis serpenyo 3856
(Fotó: Bakcsy Árpád)

A sütőt 140 ºC-ra előmelegítjük. Fokhagymával bedörzsöljünk egy szögletes (kenyérsütő) formát, vajjal vékonyan kikenjük, császárszalonnával kibéleljük. A burgonyából 15 mm vastag réteget rakunk a kibélelt formába, majd még egy vékony réteg császárszalonnát helyezünk rá, aztán még egyszer ugyanannyi krumplit rétegezünk rá (kb. 3 cm magas legyen). 70-80 percre a sütőbe tesszük. Kiborítjuk, tálalás előtt forró grillel rápirítunk, hogy a szalonna szép színt kapjon.

Rokott krumpli forma 3858
(Fotó: Bakcsy Árpád)

Másik lehetséges megoldás: még vékonyabbra (1 mm-esre) vágjuk a burgonyát, nyersen tűzállótálba rétegezzük (max. 2 cm magasan), leöntjük forró tej és tejszín keverékével, fűszerezzük mint fönt. 120 ºC-os sütőbe tesszük két órára.

Jól kezelhető és szépen tálalható, ha kisebb formákat használunk. Amikor elkészült, 50ºC-on két órán át melegen tartható. Hogy ne száradjon ki, alufóliával lefedjük.

Sonkás-sajtos melegszendvics

Cerea croque

Hozzávalók

  • jó minőségű tramezzini toast kenyér
  • főtt sonka
  • Fontina sajt
  • mustár

A vékony kenyérszeleteket hajszálvékonyan bekenjük mustárral, rátesszük a főtt sonkát, a szelet Fontina sajtot, majd még egyszer sonkát és sajtot.

Formára vágjuk (4x4 cm), tisztított vajon teflonserpenyőben közepes lángon mindkét oldalán addig sütjük, míg szép színt nem kap. Azonnal tálaljuk.

Sonka4

Húsvét előttre és húsvét utánra is ajánljuk újraolvasásra a Sonkák és sonkamaradványok cím alatt megjelent cikket.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.