Menü

Alternatív vendéglátás Budapesten és környékén

Az utóbbi években új lendületet kaptak a gasztronómia hagyományos éttermi vendéglátáson túli vagy az alatti területei. Budapesten sorra nyílnak az ételbárok, büfék, menzák, kantinok, gombócozók, levesezők, halsütödék, lángososok. Sajnos, a többség csak egyszerű marketingfogásként dob be néhány divatos ételnevet (pulled pork, reuben, bao és a többi), eljárást (bbq), műfajt (streetfood), a minőség nem vagy nem sokkal haladja meg a régebbi büfék színvonalát.

Van azonban néhány jó példa is. A nevesebb séfek, éttermek is egyre többen nyitnak valamilyen egyszerűbb, olcsóbb ételeket kínáló helyet. A „street food” népszerűsége emelkedik. (Bár gyakran olyan ételt is így neveznek, amit képtelenség állva, pláne sétálva enni.) Évek óta tart, és nem csillapodik a burgermánia. Ennyi hamburgerezője nem sok városnak lehet az Egyesült Államok területén kívül. Igazán jó minőségű burgert így sem könnyű találni. Jól kivehető trend a távol-keleti ételeket kínáló, de a hagyományos (és borzalmas) kínai büfék nívóján túllépő levesezők, gombócozók gyarapodása. Elemi erővel robbant be az amerikai barbecue, bár sokan ezt a szót is csak reklámszlogenként használják. Lassan, gondosan, jó minőségű húsból készített bbq-fogásokkal csak néhány helyen találkozhatunk.

A Gault&Millau étteremkalauz nem vállalkozhat arra, hogy átfogó képet adjon erről a több száz, igen változó színvonalú és műfajú vendéglátóhelyet felvonultató színtérről, de az alábbi összeállításban igyekszünk bemutatni a legérdekesebb, legszínvonalasabb próbálkozásokat. A kalauz online kiadása próbál naprakész tájékoztatást adni a helyzetről.

Babka Budapest Ételbár
1137 Budapest, Pozsonyi út 3.

Az ételbármezőnyből kiemelkedő hely, közel-keleti és magyaros ételekkel. A reggelik, ebédmenük, az esti étlap szezonálisan cserélődik, változatos a mezzekínálat, jó a cocotte-ban készült és szervírozott borjúpaprikás és a shakshouka is, az előételek közül a sabih. Az édességek közül a névadó babkát jól készítik.

Baoutiful
Baoutiful

Baoutiful
1054 Budapest, Szabadság tér 17.

A régi tévészékház (Tőzsdepalota) épületének aljában működő, egyszerű, elsősorban tajvani ételeket árusító büfékocsi (food truck). A császárhússal készült gua bao íze és a hús állaga is kiemelkedő, a kacsás kevésbé sikerült. A dumplingok korrektek, főleg a marhahúsost érdemes kipróbálni. A erőleves túl sós, kihagyható.

Beszálló Food Bar
1057 Budapest, Madách út 1.

Közvetlen, fiatalos stílusú hely. Élvonalbeli séf, Huszár Krisztián (korábban: Mák, Zóna) magyar–távol-keleti fúziós konyhája, rövid és változó étlap. Vietnami gulyás friss zöldfűszerekkel, zöldpapaja-saláta, rántott hús fledermausból, tatár marinált zöldségekkel, akasztói ponty bőrén sütve, egyéni desszertek, a Pékműhely kenyerei. A könyv zárásakor ez a legjobb ételbár Magyarországon.

Big Fish
1061 Budapest, Andrássy út 44.

Önkiszolgáló rendszerű halétterem a Budaörsi halpiac kínálatából. Az alapanyagok jó minőségűek, az elkészítés színvonala változó. Az árak a felső-középkategóriában.

Black Cab Burger
1095 Budapest, Mester utca 46.

Az immár láncnak is nevezhető (a Mester utca után a Rákóczi úton is nyitottak egy üzletet) kézműves-hamburgeresnél a marhahúspogácsa feltűnően ízletes.

Bontxo tapas bár és étterem
1055 Budapest, Falk Miksa utca 21.

A baszk pintxobárok klasszikus fogásait kínálja. Van véres hurka (morcilla), sidrában főtt kolbász, patatas bravas és a többi. San Sebastianban nem élne meg, de Budapesten az átlagnál jobb színvonalú ételbár.

Bp BARbq
1072 Budapest, Akácfa utca 24.

Serényi Zsolt tévészakács új helye a streetfood és a bbq műfajt házasítja. A húsok autentikus bbq-módszerrel készülnek, lassan, faszénen. Pulled pork: szaftos, jó a hús, kicsit túl sok és sótlan a buciba pakolt cole slow. A zsemle kicsit sületlen. Reuben szendvics: a marhaszegy ízes, de kiszárították. Jók a saját készítésű mártogatók. Ígéretes.

Budaörsi halpiac
2040 Budaörs, Törökbálinti utca 23.

A halnagykereskedés kínálatából frissen, többnyire gondosan készülő halételek.

Beszallo
Beszálló Food Bar

Buja Disznó(k)
1054 Budapest, Hold utca 13.

Bíró Lajos második üzlete a Belvárosi piac emeletén, minimalista kínálattal: rántott csontos karaj, rántott malacfül, szalontüdő és disznófülsaláta. A kínálatból a szalontüdő és a rántott fül kiemelkedő, a rántott hús korrekt, nincs túlbonyolítva. A fülsaláta kiforratlan, közepes minőségű alapanyagokkal. Az olajat naponta többször cserélik (ebédidőben is), így a rántott hús és fül sosem fáradtolaj-ízű.

Funky Pho
1066 Budapest, Mozsár utca 7.

A Gault&Millau 2014-es étteremkalauzában különdíjat kapott levesező. A névadó pho leves mostanában néha bizonytalankodik, de a pacalsaláta egy csúcsétteremnek is becsületére válna. Jó a házi kimcsi, a nyári tekercs.

Gyradiko Estia
1132 Budapest, Victor Hugo utca 35

Kísérlet a pizzaszeletnél is hányatottabb sorsú girosz megmentésére. A húsételek körül bármit érdemes kipróbálni. A hideg és meleg „Meze” előételtál is érdekes. Az 1800 forintért árult „Grill mix tányéron”-t ár-érték arányban nehéz legyőzni. Péntek esténként görög élő zenét játszanak; csak azoknak ajánlható, akik kifejezetten rajonganak az ilyesmiért.

Hathi indiai kifőzde
1139 Budapest, Frangepán utca 20.

Egyszerű, megbízható színvonalon dolgozó kifőzde, évtizedek készítik ugyanazokat a klasszikusokat. Fogásai sokszor jobb ízűek a jóval drágább indiai éttermekéinél.

Kisbig kifőzde
1117 Budapest, Budafoki út 70.

A választék alapvetően hagyományos, de néhol kikacsint a főzelékek, rántott húsok biztos fedezéke mögül: a túrós palacsintába házi eperszósz kerül, hekk mellett lazac és tonhal is kapható. Biztos választás a puha omlós sült csülök, ízletes hagymalekvárral és házi burgonyapürével.

Kürtös ételbár
1087 Budapest, Mosonyi utca 3.

A Rosenstein étterem konyhájának farvizén üzemelő kifőzdében a hagyományos, egyszerű kifőzde-ételek mellett néha a „nagykonyha” egyes tételei is elérhetők.

Bpbar
Bp BARbq

„Leves pontvietnami” büfé
1132 Budapest, Váci út 48.

Levesező a Lehel téri piac emeletén. A felirat mindent elmond. Pho kis adagban és nagy adagban, csirke és marha főként. A lé kristálytiszta, decensen fűszeres és egy kis kínai só (ízfokozó) is megjelenik. Markáns ízű marhahúsok, kicsit túlfőtt zöldség, nagyvonalúan adagolt friss zöldek (koriander, újhagyma). Az egyik legjobb pho Budapesten.

Magic Burger
1116 Budapest, Alíz utca 8.

Az egykori büfélakókocsi néhány éve költözött be a Szerémi út mentén épülő iroda- és lakóháznegyed egyik épületének aljába. A tágas, már-már éttermi méretű hamburgerező választéka nagyobb az ilyen jellegű helyekénél: többféle buci, különböző alapanyagokból (marha, sertés, lazac, stb.) készült húspogácsák sokféle kiegészítővel kombinálhatók. Ezen felül hotdogok, saláták.

Moszkvatér orosz bisztro
1054 Budapest, Hold utca 13.

Az Arany Kaviár bisztrója autentikus orosz ételekkel a Belvárosi piacon. Szaftos, ropogós bundájú, jól fűszerezett kijevi csirkemell, kétféle pelmenyi ecettel és tejföllel, napi leves, kaviár, vodka és pezsgő. A nyitás óta visszafogottabb, de még mindig korrekt orosz ízek.

NEMO Fish & Chips & Salad Bar
1024 Budapest, Lövőház utca 16.

Szuterén ételbárban változó minőségű halételek, street foodok halból. A klasszikus fish&chips sokáig nagyon jó volt, majd elkezdett lecsúszni.

Oz kantin
1113 Budapest, Bocskai út 134–146. (Dorottya udvar)

A Dorottya udvar földszintjén található étkezde több szempontból is jelentősen felülmúlja az irodaházi menzák szokásos színvonalát: az unalomig ismert, négyévszakos fogások helyett szezonális alapanyagok, kreatív receptek, jellemzően a körettel egységes egészet alkotó főételek.

Oriental Noodles Home
1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 27.

Figyelemre méltó új ázsiai büfé Dél-Budán. A levesek ízletes házitésztával is kérhetők. A kínai jellegű fogások frissen készülnek a wokban.

Őrház Chill & BBQ
2022 Tahitótfalu, Kemping utca 2. (telefon: +36 31 3289223)

A magyar barbecue-mozgalom egyik központja a tahi kempingben, most már télen is nyitva. Texasi stílusú offset smokerben készült húsok, szigorú technológiai fegyelemmel, nagy gondossággal. Barbecue csak hétvégén! Bejelentkezés és telefonos érdeklődés ajánlott, mert a lesütött mennyiség hamar elfogy.

Pesti burger bár
1094 Budapest, Tompa utca 21.

Évek óta az egyik legjobb, ha nem a legjobb burgeres. 2015-ben a legjobb alternatív vendéglátóhellyé választotta a Gault&Millau. Kiemelkedő minőségű húspogácsák, ötletes összeállítások jó alapanyagokból, házi szószok, különlegességek.

Pizica
Pizzica

Pizzica pizza
1065 Budapest, Nagymező utca 21.

A hazai gasztronómia talán legleharcoltabb, eltömegesített területén, a „pizzaszelet” műfajában tud figyelemre méltót a belvárosi pizzéria. Salentói módra készült, vékony, kívül ropogós, belül puha tésztájú szeletek, könnyed feltétekkel, minőségi – többnyire olasz – alapanyagokból, nem túlbonyolított kombinációkban.

PolaPola grillbár
1072 Budapest, Klauzál utca 11.

Autentikus balkáni grillételek, faszénen, street food-hangszerelésben. Jó csevap; a húsokhoz adott lepény saját sütésű és kimagasló minőségű.

Ramenka
1075 Budapest, Kazinczy utca 9.

A ház levese, a ramenka (1690 forintért) jól fűszerezett sertéscsászárral, fafülgombával, bokcsojjal, ramen tésztával, újhagymával, babcsírával, narutóval, sárgarépával. Hatalmas adag étel, a lé minősége változó, ahogyan a betétek frissessége is. A kísérők közül a gyoza kellemes, a kimcsi érett, de gyakran zavaróan sós.

A Séf utcája
1054 Budapest, Hold utca 13.

Bíró Lajos (Bock Bisztró, Kisbíró) első étkezdéje a Hold utcai „gasztropiacon”. Az állandó kínálat mellett naponta változik az ebédmenü. A kifordított hurka zsidótojással népszerű fogás, amin a vastagra szeletelt hús ízes, jól fűszerezett. A pénteki sólet tisztességes, jó ízű. A hely előtti kis kocsiból mért távol-keleti leveseket nyugodtan ki lehet hagyni.

TöLTő bár & grill
1077 Budapest, Wesselényi utca 31.

Saját recept szerint, sokszor saját ötletből készülő, nagyon jó minőségű kolbászok. Gyakran változó kínálat, különlegességek. Nem olcsó, de kiemelkedő minőség! A műfaj hazai csúcsa.

Vietnami speciális melegkonyha
1105 Budapest, Előd u. 1.

A kőbányai, parkszéli pavilonban a pho levestől a halakig sokféle vietnami ételt készítenek. Az agyagedényben sült curryk mártását frissen keverik össze. A közönség legalább fele általában ázsiai. Aki Budapesten szeretne „autentikus” vietnami ételeket enni, talán itt jár a legközelebb az igazsághoz.

Zing Burger
1068 Budapest, Király utca 60.

A terjeszkedő vállalkozásnak már öt fix helye van. Biztató kísérleteket folytatnak magyarországi Angus-marhahússal. A fix helyeken megbízhatóbb a minőség, a kitelepüléseken erős az ingadozás.