Menü

Aranyszalag Minőség tanúsítvány

Az Aranyszalagot a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította, és olyan hazai termékek kapják, amelyek elérik a világszínvonalat.

A cím odaítélése mögött az a meggyőződés áll, hogy a konyha valójában a terroár művészete. Vagyis létérdek, hogy Magyarországon lábat vessen a rendkívüli hazai minőség – az, ami valóban egyedivé és sajátossá tehetné a magyar konyhát.

Az Aranyszalagot jelenleg az ország élvonalbeli konyhafőnökei és független szakemberek bevonásával adja ki az MGE. A Gault&Millau Magyarország mindezt abban a reményben támogatja, hogy a hiteles minőségtanúsítás egyszerre védi a termelőt és a fogyasztót. Egyszerre teszi érdekeltté az embert a minőség előállításában és annak megvásárlásában. Közös célunk az átláthatóság és a minőség piaci esélyének megteremtése.

Ehhez a Magyar Gasztronómiai Egyesület a civil társadalom és a magyar állam partnerségét kéri – hogy ezek a szempontok, a rendkívüli minőség szempontjai beépülhessenek a magyar jogrendszerbe. És ami még fontosabb: a köztudatba. Könnyen belátható, hogy ha egy ilyen rendszer működik, ez jobb országot jelent.

Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt kapja 2016-ban

Akasztói Szikiponty

Izmos húsú, kevéssé zsíros fajta, amúri vadpontyból és szarvasi fajtából tenyésztve. A genetikai előnyök azonban kizárólag megfelelő tartás mellett érvényesülnek: fontos a természeteshez hasonló életkörülmények biztosítása, tiszta víz, megfelelő halsűrűség, minimális takarmányozás, szikes talaj.

A takarmányozást jóval a vágás előtt leállítják, hogy tiszta átfolyó kútvízben fürdessék ki a halakat. A vágás a legkíméletesebb módszerrel zajlik, a hús gyors hűtés következtében 1 órán belül eléri a 2°C-os maghőmérsékletet. A ponty minősége meggyőzte a magyar konyhafőnököket; a Kulináris Örökség-díjas érsekcsanádi Rév csárdában is akasztói sziki pontyból készül a friss halászlé.

ARANYSZALAG MINŐSÉG TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZŐK:

2015

  • Hévér Tímea és Kerekes Attila: Beregi szabadtartású csirke (Alemitta)

2014

  • Balogh Nagy Erzsébet: keleméri Île de France-bárány
  • Baumgartner Antal: tisztavérű szőke mangalica

2013

  • Tetrabbit: szabadtartású „relax” nyúl
  • Zselicvad: prémium jelzésű „extra” vadhús
  • MasterGood: szabadtartású „tanyasi” csirke
  • Brunner méhészet: galagonyaméz
  • Molnár János: kecskesajtok
  • Parajdi étkezési só
  • Rózsavölgyi Csokoládé: madagaszkári Trinitario (72%) és Trincheras (70%)
  • Kiss család: bezdáni fűszerpaprika
  • Tarpa Kft.: Szatmári szilvalekvár