Menü
Rövid URL

Bott Pince multivertikális

20170217 bott multivertikalis 1005 1

Nem mindennapi élményben lehetett része azoknak a szerencséseknek, akik időben jelentkeztek a Terroir Club furmint február keretében szervezett kóstolójára. Tavaly sem egy hétköznapi eseménnyel kedveskedtek a furmint rajongóknak, de talán az idei rendezvény borsora, még azt is felülmúlta, így nem csoda, hogy a helyek a meghirdetést követő nap villámgyorsan beteltek.

A kóstolón Kató András rövid felvezetését követően Bott Judit ragadta magához a szót, és közel három órán, valamint egy 21 tételes borsoron keresztül kalauzolta végig a társaságot a pince eddigi életén. A 2005-ös induláskor mindössze 1 hektáros területről 2000 palack bort készítettek, napjainkra közel 7 hektárra bővültek és egy jó évjáratban 12000 palackot töltenek meg. Hiába a növekvő mennyiség, a borok általában hetek alatt eltűnnek a polcokról, így aki vásárolni szeretne a pince boraiból, igencsak résen kell lennie. Érthető a borok elkapkodása, mivel Tokaj vezető pincészetei közül a legkisebb mértékben emelkedtek az árak. Ennek elsődleges oka, hogy a cél, nem a minél gyorsabb profitszerzés, hanem élhető borvidék és közösségi élet létrehozása, értékteremtés. Számtalan kezdeményezés fűződik a nevükhöz Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludban, Mindszent Havi Mulatság, Dűlőszelektált Farsang, Liszkai teraszok. Mindez három gyerek nevelése mellett. A programokba rendszeresen bevonják a helyi kistermelőket, így kerül az asztalra lekvár, sajt, joghurt, méz, borecet, kolbász, sonka és helyi pörkölésű kávé is.

Judit szerint nincs meg a recept, nincs meg a kellő tapasztalat, minden évjáratban tanulnak valamit, ez a kóstoló is egy lépcsőfok a tanulási folyamatban. Minden évjáratban egészséges alapanyag szüretelése az elsőszámú cél, melyért Józsi a felelős, területeik organikus keretek közt művelik. A pincébe érkező szőlőt általában bogyózzák, de amikor az évjárat nem engedi és a szemek sérülékenyebbek, (pl.: 2010, 2014) akkor egész fürtös préselést alkalmaznak. A száraz boroknál egy régi, 1967-es prést használnak, melyen manuálisan állítható a nyomás, az aszút pedig egy Kossuth préssel préselik. A kénezett cefre egy éjszakás ülepítést követően hordókba spontán erjed, almasavat irányítottan nem bontanak.

Következzen egymás mellett a pince összes eddigi Határi, Csontos és Exczellencziás furmintja.

Határi

A Határi dűlő felső része riolit, de a dűlő alsó része, ahol Juditék területei vannak feltehetőleg egy vulkáni kráter, melybe tengeri üledék tömődött. Itt a talaj meszes, apró szemcsés, puha mint a kréta, így a gyökerek könnyedén mélyre hatolhatnak. A mélyebb rétegeknek jó a víztartó képessége, de a felső réteg kevés csapadék esetén szeles időben hajlamos a kiszáradásra. Ez történt az új telepítésnél is 2009-ben, amikor a frissen telepített tőkék közel 70 százaléka elpusztult egy 40 napos szárazság után.

Határi Furmint 2015
Ebbe az évjáratba már bekerült a 2009-es telepítés termésének egy része is, hosszan erjedt, körülbelül április közepéig. Friss virágos illat, tiszta gyümölcsökkel, pici fehércsokival és vaníliával. Remek arányok, lendületes korty, a savak jól illeszkednek a szerkezetbe, pici krémesség és só is társulnak mellé, gyümölcsei frissek, ízesek, a körte dominanciájával. Pályája elején. 13 pont

Határi Furmint 2011
Ennél az évjáratnál döntöttek az alternatív zárás mellett, mivel a korábbi évjáratokból a legjobb minőségű parafadugó használata mellett is előfordult palackvariáció. Akár egy kartonon belül is eltérően értek a borok, miközben dugós palackok is felbukkantak. Az alternatív zárások közül a csavarzárat nem találták elég méltónak egy tokaji borhoz, (valljuk be ekkor még nem is volt ennyire elfogadott hazánkban mint napjainkban). Így esett a választás az elegáns üvegdugóra, mely választás még közel sem végleges, de a tapasztalatok évről-évre gyűlnek, és jelenleg pozitívak. Kartonon belül nincs palackvariáció, a dugósság teljesen kizárható, de bontáskor kicsit zártabbak a borok. Én eddig nem voltam teljesen meggyőzve a zárásmód létjogosultságáról, (egyes termelők borai túl gyorsan érnek üvegdugó alatt), de az este részben pozitív tapasztalattal zárult. Az évjárat két borát egymás mellett kaptuk.

Üvegdugós
Az előző borhoz képest a négy év korkülönbség ellenére tercier aromák csak minimálisan bukkannak fel a borban, de a gyümölcsök már a trópusi vonal felé mozdultak, sütőtök, citrusok, ananász, de ahogy nyílik fehér virágok, körte és barack is felbukkan. A korty is fiatalnak hat, fókuszált és lendületes, tele friss gyümölcsökkel, a végén sós lecsengéssel. Kortalan, a Határi sor legszebb tagja. 15 pont

Parafadugós
Sokkal érettebb karakter, enyhe oxidációs jegyekkel, érett birs, gyógyfüvek, tea. A korty is tompább, korosabb, frissessége játékossága meg sem közelíti az előzőét. Mintha egy teljesen más stílusú bor lenne a palackban. Klasszis különbség a két palack között. 9 pont

A résztvevők döntő hányada az üvegdugósra szavazott. Kérdés, hogy ebben a palackban teljesen százas volt-e a parafa, mivel határozottan több levegőt kapott a bor az érés során. Legyen 1-0 az üvegdugónak.

Határi Furmint 2009
Kezdetben kissé zárt, majd karácsonyi fűszerek, méz, körte és birses jegyek keverednek illatában. Sokkal jobb állapotban van, mint a 2011-es parafás, a maradékcukor jelenléte érezhető, varázslatosan egybeérett a savakkal, melyek azért lehetnének kicsit feszesebbek is. A lecsengésben körtekompót és trópusi gyümölcsök, meg egy picit melengető alkohol. 12 pont

Határi Furmint 2007
Mindössze fél literes palack, melyből kiszabadulva hatalmasat nyílik a pohárban, kréta, gyurma, tercier aromák, petrol és karamell. Illata érett, de savai valósággal vibrálnak, kissé szikár, de a citrusok mellé még körtét is kínál. 10 éves kora ellenére teljesen élő. 14 pont

Csontos

Csontos

A Csontos dűlő teljes területe 17 hektár, melyből a pince 4,5 hektárt birtokol. Talaja szalagos riolit és obzidián. Judit viccesen megjegyzi, hogy gyerekeik nem is labdával, hanem obzidiánnal fociznak. A dűlőben található a pince frissen felújított kóstolóhelyisége, mely hajdan a Zsedényi-család tulajdonában állt. Az akár 40 fő befogadására alkalmas épülethez a látogatókat kis sétára invitálják, bejárják a dűlőt, melyben több egymás melletti területen eltérő korú ültetvények találhatók, a legöregebb tőkék most 60 évesek.

Csontos Furmint 2016 (M)
2016-ban szeptember közepéig minden rendben volt az évjárattal, és habár az összes csapadék mennyisége mindössze 1 mm-el volt több mint az előző évben, a szeptember közepén lehulló 120 mm csapadékmennyiség, és az azt követő enyhébb, szélcsendes időjárás ecetes rothadást okozott a szőlőkben. A termés mindössze 60 százaléka lett a vártnak, a dűlős borok közül csak a Teleki, Határi és Csontos készült az évjáratból.

A Határi furmintok előtt kapjuk, még hordóminta, melyet eddig egyszer fejtettek. Nagyon friss, primőrös illat, körte és őszibarack, fehér virágok, gyurma, a hordó vaníliája csak szárazpróbában érezhető. A kortyban is ugyanaz a primőr gyümölcsösség, remek arányok, a lecsengésben a gyümölcsök mellett pici só. Érezhetően nincs még kész, de nagyon ígéretes.

Csontos Furmint 2015
Az évjáratban minden dűlős bor elkészült, de ez és a Határi sokkal lassabban erjedt ki, mint a löszös területek borai. Pici vanília, cukorka, fehér virágok, friss körte és barack. A zamatos gyümölcsök szinte haraphatók a kortyban, a lecsengés határozottan sós, az egyensúly kifogástalan. Mintha a Határi előrébb tartana, ez a bor még bőven maradhat palackban. 13 pont

Csontos Furmint 2014
Hűvös évjárat sok csapadékkal. A krétás, gyurmás jegyeket ez is hozza, fehér virágok, barack és zöld tea mellett, a hordó elegáns fűszereivel. Érezhetően vékonyabb anyag, savai rizlingesen feszesek, de nem bántóak, könnyedsége révén némileg kilóg a Csontos sorból, de meglepően szép lenyomata a nehéz évjáratnak. 13 pont

Csontos Furmint 2013
Judit kedvenc évjárata, mivel ebben az évben minden dűlős, és az összes kategória bora elkészült. Egyedül a virágzáskor volt csapadékos, egyébként mindig a megfelelő időben esett a megfelelő mennyiség. Elegáns hordó, fűszerek, fehér virágok, kréta, méz, körte, narancs és citrusok egzotikus illata. Feszesre húzott savak, citrusos frissesség, körte és barack, sós lecsengés, minimálisan melengető alkohollal. Nem sokat változott az elmúlt évben. 15 pont

Csontos Furmint 2012
Sok téli csapadék, de zsinórban a második meleg, aszályos, forró év. Nagyon halovány, sápatag illat, nem sokat mutat, minimálisan fűszernövények és méz. Lágyabb, lomhább szerkezetű korty, melengető alkohollal, kis korty végi kesernyével. Ezt az évjáratot nem tartogatnám. 10 pont

Csontos Furmint 2011
Meleg évjárat, de a talajban még kellő mennyiségben elraktározott csapadék állt rendelkezésre az előző év időjárásából. Fiatalos illat minimális tercier aromákkal, körte, trópusi gyümölcsök, érintésnyi hordó. A korty lekerekedett, a savak kellően tartják a közepesnél nagyobb testet, zamatos gyümölcsök hosszú búcsújával. 13 pont

Csontos Furmint 2009
Frissen kitöltve kukoricás, érett jegyeket mutat, levegővel azonban szépen nyílik, bár gyümölcsei így sem igazán akarnak kimozdulni a mély, birses vonalról, melybe mézes kíséret társul. A savak nem tartják a testet, ettől a korty lapos, érezhető maradékcukra és az emelkedett alkohol sem segíti fogyasztóját. 9 pont

Csontos Furmint 2008
Hűvös év, sok csapadékkal és lisztharmattal, ebben az évjáratban jégverés is sújtotta a Csontos dűlőt. Három lépcsőben szüretelve. Mennyivel élőbb és elevenebb, szinte frissnek hat illata, körtével, birsalmasajttal, gyógyfüvekkel és hordófűszerekkel. A korty is vibrál, a savak még mindig citrusosak, frissek, remekül tartják a testet, melyben trópusi gyümölcsök, körte és birs keveredik a sóssággal. A szerkezetbe belekötni egyedül a minimálisan melengető alkohol miatt lehetne, de ezt a kis hibát bőven feledteti a parádés beltartalom. 14 pont

Csontos Furmint 2007
Extrém meleg évjárat, pince történetének legextrémebb hozamkorlátozásával. Fél literes palack, mely ellenére még friss jegyeket is mutat a bor, a tercier aromák mellett virágok, és gyurma is fellelhető. A korty lekerekedett, de teljesen élő, finom savak, túlnyomó részt tercier aromákkal, karamellel, rétegzett ízekkel. Komplex, energikus, gazdag. 15 pont

Csontos Furmint 2006
Az évezred addigi legmelegebb ősze volt Tokaj-Hegyalján, november végi szüret, fél literes palack. Mesésen érett illat, melybe a tercier jegyek mellé hordó fűszerek és virágosság társul. Nem csak illatában, de ízében is fiatalosabb, mint a 2007-es. Gyümölcsei frissebbek, savai feszesebbek, mellette hasonlóan gazdag és rétegzett, valósággal robban. Maradandó emlék. 15 pont

Csontos Furmint 2005
Szintén fél literes palack, melyből a pohárba kerülve első pillanattól nyílt, valósággal robban. A hordó fűszerei még mindig tetten érhetők, telt, mély, érett gyümölcsökkel. Remek érettségi állapot, minimálisan érezhető maradékcukorral, mely tökéletesen lekerekedett, összeérett a savakkal, érett trópusi gyümölcsök, harmónia. Nagyon tetszett. 15 pont

Exczellenczi%c3%a1s

Exczellencziás

A kezdeti években a Csontos dűlő legfelső részén az erdőtől visszahódítottak egy közel 100 éves karós ültetvényt, mely erősen tőkehiányos volt, mindössze 1200 tőke apró fürtű furmint klón termett a két hektáros részen. Innen szüretelték az Exczellencziás első két évjáratát, mindössze egy-egy hordónyi mennyiséget 2 hektárról. Gazdaságilag nem érte meg a terület művelése, így ha fájó szívvel is, de kivágták az öreg tőkéket, majd 2015-ben a terület egyik felét újratelepítették. 6300 tőke került egy hektárra, a másik hektárt várhatóan idén telepítik be 5000 tőkével.

Exczellencziás 2013
A kakukktojás, nem tiszta furmint. Az évjárat legszebb Csontos furmint és Kulcsár hárslevelű egy-egy hordójának házasítása, mely már nem tartalmazza a régi furmint ültetvény termését. Juditék szemében ez a tokaji szárazbor etalon. Telt és áradó illatában elegáns hordó, körte és fehérhúsú gyümölcsök, hársvirággal fűszerezve. Az arányos szerkezetet feszes savak tartják melyet a maradékcukor szépen kerekít, friss, citrusos, de egyszerre krémes is, a gyümölcsöket a hordó fűszerei kísérik a lecsengésben. Nem sokat mozdult az elmúlt két évben, bőven van ideje a palackban. 15 pont

Exczellencziás 2007
A 2007-es évjárat bora három évet pihent a hordóban, mivel savai kemények voltak. Azóta megszelídült, sőt a palackban mesés borrá csiszolódott. Két változatot palackoztak, melyek egy csomagban kerültek forgalomba. Aki türelmesen várt és megfelelően tárolta ezeket a borokat, pozitív meglepetésben lesz része.

Üvegdugós
Füstösebb karakter, petrolos jegyekkel és trópusi gyümölcsökkel. Illatát nem mondanám öregnek, de frissességben elmarad a magnum palack mellett. A sav még mindig feszes, lendületes, de simán elbírja a bor telt gazdagsága. A citrusok miatt kortalan érzetű, az évjárat azonos Határi és Csontos furminthoz képest fiatalabbnak hat, váltakozó fanyar és sós lecsengése üdítően hat. Örömbor. 15 pont

Parafadugós magnumpalack
Hasonló illatkarakter, de kevésbé füstös és petrolos, több gyümölcsöt kínál, melyek frissessége a kortyban is szembetűnő. Trópusi gyümölcsök barackkal és körtével, a kispalackhoz hasonló feszes, citrusos savszerkezettel, végtelen hosszú lecsengéssel. Erre mondja valaki, hogy a furmint nem érlelhető hosszan. 16 pont

A parafadugó itt egyenlít, persze ebben nyilván közrejátszik a magnum palack is.

Exczellencziás 2005
Összehasonlíthatatlanul érettebb illat a kitöltéskor, de egy párat pörgetve a poháron hatalmasat nyílik, a trópusi gyümölcskösár mellé, még virágokat is kínál. Savai feszesek, melytől nagyon fiatalos a bor, de kicsit külön úton is járnak, miközben a gyümölcsök aromái érettebb hatást keltenek. Mindenesetre vakon nem tippelném 12 évesnek és szívesen fogyasztanám. 13 pont

20170217 bott multivertikalis 1008 1
Boldogság

Édes Szamorodni 2013
A végére egy friss szamorodnival kedveskedtek a résztvevőknek, mely a Határi furmintjából készült. Nehéz helyre került a sorban, mivel annak ellenére, hogy édes, nem tudta elhalványítani az Exczellencziások ragyogását. Pedig tisztességes alapanyag, illatában mézes, virágos, kajszibarackos, szőlős, csupa friss gyümölcsöt kínál, elegáns hordófűszerekkel és érintésnyi vaníliával. Remek arányok, a 180 grammnyi cukor szinte elveszik a savak árnyékában, behízelgő és bájos, csábít a következő pohárra. 14 pont

Nagyszerű este volt, mesés borokkal és Juditék varázslatos személyiségével fűszerezve.

(Az első és negyedik képet Vizi Attila készítette, további képek elérhetők a Mitiszol? blogján.)

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.