Menü
Rövid URL

Clemens Busch Magyarországon

Maienburg   p%c3%bcnderich
Balra a Marienburg kolostor a dűlővel, jobbra Pünderich. (fotó: alpetour)

Clemens Busch a Bortársaság meghívására hazánkba látogatott, egy ilyen alkalom csemege egy riesling kedvelőknek. Ugyan biodinamikából kevesebbet kaptunk, de így is maradandó élményt nyújtott a kóstoló.

Clemens Busch kedvenc hobbija az utazás volt, de édesapja betegsége miatt már fiatalon, 1974-től intenzíven részt kellett vállalnia a családi borászat életében. Ekkor mindössze két hektárral gazdálkodtak, melyen riesling és müller thurgau termett. A pincészet gyökerei a múltba nyúlnak, a birtok magja egy 1666-ban épült ház Pünderichben, mely körül saját zöldségeskert, gyümölcsös és háziállatok is találhatók. Állandó jelleggel 16 fő dolgozik a gazdaságban. A 70-es évek közepén meglévő 2 hektár napjainkra 16 hektárra gyarapodott, az akkor sem túl összetett fajtaválaszték még jobban letisztult. 99% riesling, egy kis pinot noirral kiegészülve. A legjelentősebb terület a birtokközponttal szemben lévő kolostor alatt elterülő dél-délkeleti fekvésű Marienburg dűlő, mely 80%-a a pincéhez tartozik. A talaj legnagyobb részben szürke palás, de egyes helyeken kékpala is található.

Az első évben még nem organikusan művelték a szőlőket, de a második évjáratában már herbateákat kezdtek használni. A talajélet élettelibbé vált, így Clemens egyre jobban beleásta magát az organikus művelés rejtelmeibe. Mivel ebben az időben még kevesen dolgoztak ilyen elvek mentén, így nehéz volt tapasztalatokat szerezni. 1984-ben megalakult az első organikus szervezet Németországban hét taggal. E termelők rendszeresen összejártak a tapasztalatok megosztására, de minden egyes összejövetel egyben alapot adott a kóstolásra és az est végi jó hangulatra. Azóta a szőlők tökéletesen harmóniában élnek a természettel, növényvédelemre csak gyógynövényeket, teákat, ként és rezet használnak. A magas minőség elérésének érdekében Clemens szerint a legfontossabb az optimális szüreti időpont megtalálása. A borok 10 hektós öreg hordókban, mindenféle adalékanyagtól mentesen spontán erjednek, majd finomseprőn érnek, de kis számban acéltartályokat is használnak. A fejtések és a palackozás idejét igyekeznek a holdfázisokhoz igazítani.

Az itthon kapható borokon kívül két idősebb tételt is hozott a borász, és a sort kiegészítették egyéb forgalomban lévő német borokkal.

Clemens

Clemens Busch Riesling vom grauen Schiefer 2015

Hűvös elegancia, ugyan megjelink egy köves jelleg, de barack és fehér virágok vezetik az illatot. Remek arányok, nagyon szép játékos savak, maradékcukrot ugyan nem érezni, de biztos, hogy akad néhány gramm literenként, ettől nem válik szikárrá. Friss kajszibarack ízei maradnak emlékül, na meg egy határozott sós érzet. Sokkal kedvesebb, behízelgőbb mint a 2013-as. 13 pont

Clemens Busch Riesling Marienburg 2015 Großes Gewächs

60 éves tőkék, alacsonyabb hozamok, koncentráltabb alapanyag, egy év nagyhordóban finomseprőn. Teltebb, áradóbb illat őszibarackkal, trópusi gyümölcsökkel, gyógyfüvekkel és köves jegyekkel. Érettebb alapanyagot sejtet, mely ízben be is igazolódik, krémesebb, gazdagabb, miközben a savak remekül tartják frissen, citrusos, barackos ízek, a végén határozott sóssággal. Szép. 14 pont

Clemens Busch Riesling vom grauen Schiefer 2013

Ebben az évben nem volt botritisz, illata most kissé zárt, sokkal hűvösebb karakterű, mint a 2015-ös, enyhén bevillan Heymann-Löwenstein borok jellegzetes gumis, bakelites világa is, kezdődő petrolos jegyekkel. A főszerepet a pengeéles savak játéka adja, gyümölcsnek birs és sárgabarack. Nem egy örömborozásra kifejlesztett tétel, itt ne keressünk behízelgő tónusokat, férfiasan szikár, csak szerkezetivóknak. 12 pont

Clemens Busch Riesling Marienburg 2014 Großes Gewächs

A borász elmondása szerint gyatra egy év volt. Szeptemberben Elisabetta Foradori látogatta meg a birtokon, és nagyon örült, hogy milyen egészségesnek találta Clemens szőlőit. Aztán három nappal később beköszöntött a csapadékosabb idő, és Németországban is minden rothadásnak indult. A szőlő ugyan megfelelően érett volt, de a botritisz nem a nemesebbik fajtából származott. Kezdetben elkezdték leválogatni a nem egészséges fürtöket, de ezt feladták, mert nem győzték. Fordítottak a metóduson, mindent leszüreteltek, majd a válogatóasztalon szelektáltak, 60%-os termés kieséssel zárták az évet.

Kezdetben nagyon zárt, és idővel sem mutat túl sok szépet az illata, zellerszáras, spárgás, zöldes jegyeket dob a pohár, a gyümölcsök szabadságra mentek. Ízben azért kínál némi barackot és citrusos gyümölcsöket, de van benne egy kis tisztátalanság, a vége pedig határozottan kesernyésre vált. 12 pont

Clemens Busch Riesling Marienburg Falkenlay 2009

Vakon kapjuk, enyhe oxidáció, birses, körtés jegyek, dió és érezhető botritisz. A cukor enyhén billenti az édesség felé, kissé lágynak hat, krémesen simogat, diós, barackkompótos, körtebefőttes ízekkel búcsúzik. 12 pont

Mint kiderült, ebben az évben nem kaphatott GG besorolást, mivel a maradékcukor meghaladta a 9 g/l értéket. Meleg év, túlérett szőlő, november közepi szüret, 15 hónapig erjedt nagyméretű hordóban, 18 g/l maradékcukor, minimális ként kapott palackozáskor.

Dr. Von Bassermann-Jordan Riesling Forster Ungeheuer 2013 Großes Gewächs

Kezdetben szikár és köves, idő kell neki, hogy felbukkanjanak barackos, trópusi gyümölcsös jegyei, de ekkor sem válik túl szofisztikálttá. Tiszta barackos, citrusos, trópusi gyümölcsös ízek, enyhén aszaltas jelleggel, de az összhatás mégis friss, mert savai kimondottan lendületesek. Nem rossz darab, majdnem ellopta a showt a Clemens Busch borok elől. 14 pont

Balthasar Ress Rheingau Riesling 2014 (feinherb)

Könnyed, és behízelgő illat, mely ontja magából a gyümölcsöket, barack és zöldalma egy kis mézzel kísérve. Szájban vékony, szinte kicsit éretlennek is hat, melyet a brutálisan feszes savak is igazolnak, persze ezáltal simán elnyeli a 25 g/l körüli maradékcukrot, érzetre éphhogy félszáraz. Behízelgő, jól iható, de nem sok komplexitást mutat, a citrusos, barackos, mézes ízvilág gyorsan elillan, a korty közepétől üresnek hat. 10 pont

Clemens Busch Riesling Marienburg Spätlese Fahrlay 2008

Végre megérkeztünk a komolyabb szegmensbe, már illatra is letaglóz, szálazható és szédítő. Petrol, kis botritisz, méz, aszalt barack. Nagyon komoly egyensúly, a maradékcukor elveszik a savak szorításában, aszalt gyümölcsökkel és citrusokkal kényeztet, perces lecsengéssel. Csak pályája elején tart, lesz ez még bőven feljebb. 15 pont

Mint kiderült mindössze 9 g/liternyi sav birkózik meg a 110 g/l cukorral, ami azért nem kevés, érzetre közel sem tűnik annyinak.

Kreuzberg Spätburgunder Unplugged 2013

Hordó és tyúkszaros udvar keveredik illatában, gyümölcs csak nagyon halványan, kis cseresznye, inkább a földes, gombás jegyek uralják. Dekantálva volt jó ideig, így egy kicsit melegebb a kelleténél, a szesz enyhén be is fűt. A hordó ízben is tetten érhető, viszont most a savakat nem éreztem olyan tolakodóan feszesnek, de a hordó füstös jellege nem igazán hagyja érvényesülni a gyümölcsöket, kis cseresznye és csipkebogyó, kimondottan fajtajelleges hatás. Most jobban tetszett, mint az utolsó találkozásunkkor, de nem több mint 12 pont.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.