Menü
Rövid URL

Évjáratkalauz 2016 - Tokaj

Barta %c3%b6reg kir%c3%a1ly
Öreg Király-dűlő (Barta Pince) (fotó: http://bartapince.com)

Barta Károly – Barta Pince

Tízes skálán osztályozva az időjárás alapján milyennek értékeli a 2016-os évet? 6 (Nem jó a túl sok őszi eső miatt. Illósodik a szőlő, rengeteg botrytis van, ami a szárazaknak nem kedvez.)

Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Az őszi esők előtt szüretelhető korai fajtáknak, korán szüretelhető fehérek és vörösek.

Melyik fajta szenvedett? A késői fajták.

2011-től 2015-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2011: 9
2012: 8
2013: 10
2014: 4
2015: 8-9 (gazdaságossági szempontból 7, mert az édesnek szánt tételek lerohadtak)

Ha 2015-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Öreg Király-dűlő Furmint.

Mészáros László - Disznókő

Tízes skálán osztályozva az időjárás alapján milyennek értékeli a 2016-os évet?
7

Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Hárslevelű, (furmint).

Melyik fajta szenvedett? Igazából egyik sem.

2011-től 2015-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2011: 9 (főként az aszúk minősége miatt)
2012: 7
2013: 8,5
2014: 6
2015: 8

Ha 2015-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Mivel az aszúk és szamorodnik még hordóban, ezért Disznókő Lajosok (száraz furmint).

H%c3%a9tsz%c5%91l%c5%91
Hétszőlő (fotó: http://eloepiteszet.hu)

Oroszlán Tamás – Hétszőlő

Tízes skálán osztályozva az időjárás alapján milyennek értékeli a 2016-os évet? 5 - a jégverés miatt

Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Nekünk a jég betorzítja a képet, de a szárazak, és a közepesen botrytis-es borok, a késői szüretek nagyon szépek lesznek, jó savakkal, mint pl. 2013-ban, már csak az aszú hiányzik a végéről.

Melyik fajta szenvedett? Mindenhol, és mindent sokat kellett permeteznünk főleg, hogy teljesen bio vagyunk már. Fajtára nem tudok különbséget tenni, de talán a furmint bírt mindent a legjobban.

2011-től 2015-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?

2011: 6,5 (jó szárazak, de kevés aszú nálunk)
2012: 6,5 (ua.)
2013: 10 (csúcs év száraznak és aszúnak, sok és jó volt, dűlő válogattunk aszút is)
2014: 8 (rossznak indult, de nálunk nagyon jó lett, mint a 2010!)
2015: 6,5 (szárazból csúcs, de aszú nagyon minimális volt a végén)

Ha 2015-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Bio Furmint száraz 2015

Naár Ferenc - Pajzos-Megyer

Tízes skálán osztályozva az időjárás alapján milyennek értékeli a 2016-os évet? Száraz borokhoz 5 (tehát nem kimondottan alkalmas), aszúhoz 8 (alkalmas lehet).

Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? A hárslevelűnek. A borvidéken belül az északi résznek kedvezett inkább, itt sokkal kevesebb volt a jégverés is. Bortípusban pedig az aszúnak, minőségben még meglátjuk milyen lesz, de a sav és a cukor is megvan.

Melyik fajta szenvedett? Furmint, a hamar elvékonyúlt héj és a sok csapadék miatt.

2011-től 2015-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2011: 7
2012: 8
2013: 9
2014: 6
2015: 8

Ha 2015-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Pajzos szelekció Furmint száraz 2015

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.