Menü
Rövid URL

Közel a tökéleteshez – német riesling 2015

Cornelius   helmut d%c3%b6nnhoff
Cornelius & Helmut Dönnhoff (fotó: http://www.skurnik.com)

Németország-szerte mesés évjáratról szólnak a hírek. Több sztárborász az elmúlt ötven év legjobb évjáratának tartja 2015-öt. Helmut és Cornelius Dönnhoff életük legjobb évjáratáról beszélnek, minden kategóriában kimagasló minőséget szüreteltek.

Az enyhe telet korai virágzás követte, erre jött az elmúlt 100 év legmelegebb nyara, júliusban és augusztusban hőhullámokkal, kevés csapadékkal. A fiatal telepítések szenvedtek, de az idősebb tőkék jól bírták a szárazságot. Szeptemberben a lehűléssel megérkezett a várva várt csapadék, amely ezúttal nem tett kárt a szőlőben. Október száraz, szeles, napos volt, hideg éjszakákkal, ami szőlőre fordítva remek, lassú érési feltételeket jelent.

Az évjáratra általánosan jellemző a telt gyümölcsösség, frissesség, remek savszerkezet, egyensúly. Számos kabinett bor tűnik szinte teljesen száraznak 40 gramm maradékcukor mellett, de minden kategóriában remek borok készültek. Botritiszben nem bővelkedett az évjárat, de az elkészült édes borok kifogástalan szerkezetet mutatnak, a magas maradékcukrot szépen egyensúlyozzák a sziporkázó savak.

Georg breuer
Nem ezeket kóstoltuk - Breuer Nonnenberg- és Schlossberg-vertikális magnumból (fotó: http://weintasting.de)

A finewines.hu/riesling.hu kínálatában szereplő alapborokat a nyár derekán egy jutányos árú kóstolón mutatta be a kereskedést üzemeltető Tar Ferenc. A tizenkét tételes kóstoló pontosan 2015 forintot kóstált, ennek ellenére nem volt túlzott az érdeklődés, így kényelmes közegben kóstolhattak a résztvevők, sőt igény esetén a Sarki Fűszeresből származó kísérőfalatok és némi Czinege sóval fűszerezett előadást is kaphattak.

A kóstolt alapborok az évjáratból:

Leitz Eins-Zwei-Dry Riesling 2015
Enyhe szénsav, friss illat zöldalmával és barackkal, kicsit kevesebb a maradékcukor, mint az előző két évjáratban, de nagyon szép, gazdag ízek, kerek, könnyed és lendületes. 11 pont (86) 3.000 Ft

Leitz Pinot Noir Rosé 2015
Nagyon világos szín, kis CO2, vakon biztosan rizlingnek gondolnám. Érezhető maradékcukor, feszes savak, épphogy jönnek a pinot-ra jellemző gyümölcsök, inkább szőlős, rizlinges aromákat kínál. Frissítő. 9 pont (82) 3.000 Ft

Leitz Kirchenpfad Riesling 2015
Enyhén kénes, ám ez gyorsan elillan, friss barack és zöldalma foglalja el a helyét. Nagyon jó egyensúly, mesteri sav-cukor arány, szőlős, barackos ízek, hosszú. Populáris darab. 12 pont (87) 3.300 Ft

Georg Breuer Riesling Sauvage 2015
Az importőr először hozott be ebből a Breuer alapborból, melyet szürke és kékpalás területekről szüreteltek. Kezdetben élesztős, fülledt illat, mely gyorsan nyílik, friss szőlő és barack jelenik meg. Penge savak, csontszáraz, citrusos, barackos, szőlős ízek. Alapbornak komoly. 12 pont (87) 3.500 Ft

Georg Breuer Pinot Noir Rosé 2015
Kevésbé rizlinges illatra, de akad benne citrusos gyümölcs, a Leitznél jobban hozza a pirosbogyósokat, fűszereket. Ízre viszont ez is rizlinges karakterű, ropogós savak, érintésnyi maradékcukor, fogyasztóbarát kivitelben. 9 pont (82) 3.500 Ft

Georg Breuer Riesling Charme 2015
Friss, apró buborékokkal, illatában barack és zöldalma, a könnyed kortyban érezhető a maradékcukor, de nem válik émelyítővé, fanyar, citrusos lecsengés, szőlővel és barackkal. Tetszetős. 12 pont (87) 3.500 Ft

Georg Mosbacher Riesling Trocken 2015
Hűvös illatkarakter, barackkal, szőlővel és citrusokkal. Precíz tisztaság, érezhető maradékcukor, friss gyümölcsök, lendület, citrusos lecsengés. Penge, de egy kis érlelést biztosan meghálál. 12 pont (88) 3.600 Ft

Georg Mosbecher Pinot Noir Rosé 2015
A pince honlapja szerint nem tiszta pinot noir, 20 százalék dornfelder és 10 százalék merlot alkotja. A három rozé közül a legsötétebb színű, szinte silleresbe hajlik, illatában visszafogott pirosbogyósok. A savak magasak ugyan, de tartalmasabb, testesebb is a korty, eperrel és cseresznyével, kevésbé rizlinges, a három rozé közül az egyetlen, mely tényleg rozészerű. Némi maradékcukor azért itt is befigyel. 11 pont (86) 2.900 Ft

Georg Mosbacher Sauvignon Blanc 2015
Zöldes vonalon mozog, bodza és paprika, minimálisan egres. Szájban is ezek a jegyek jönnek, de most nehéz dolga volt a Dönnhoff Feinherb után, és lehet, hogy ezért nem is villantott akkorát. Mindenesetre a hazai sauvignon blanc mezőnyt gond nélkül iskolázza. 12 pont (88) 3.990 Ft

Dönnhoff Riesling Trocken 2015
Zamatos fehérhúsú barack, szőlő és zöldalma, lendületes savak, az illatban megtapasztalt gyümölcsökkel jól kitöltött ízek, fanyar citrusos lecsengés. Tiszta, precíz, a száraz alapborok közül a legjobban tetszett. 13 pont (89) 3.990 Ft

Dönnhoff Riesling 2015 feinherb
Kirobbanóan gyümölcsös, friss szőlővel és barackkal, melyeket ízben is hoz. A maradékcukor nem kevés, de az egyensúly nem billen, egy pillanatra sem válik émelyítővé, mesteri egyensúly. Kizárólag örömborozáshoz. 13 pont (90) 3.990 Ft

Diebolt-Vallois Tradition
A végére egy alap champagne, mely illatban élesztőt, kenyérhéjat, barackot és marcipánt kínál, krémesen kényeztet, miközben savai vibrálnak, lendületes és frissítő, barackkal és zöldalmával. A hazai champagne árakat ismerve best buy. 12 pont (88) 8.900 Ft

Johannes leitz
Johannes Leitz (fotó: www.weinfurore.de)

A kóstoló idáig tartott, és ha a fenti pontokat nézzük, nem ütközik ki a bevezetésben a nemzetközi szájak által agyonsztárolt szuper évjárat felismerése, egyedül a Dönnhoff alapboroknál csettintettem hátradőlve. Nem is feltétlen szándékoztam írni a sorról, de a napokban otthon kóstoltam egy magasabbra pozícionált tételt, mely írásra késztetett. Ezen a boron átjött az évjárat nagysága, mely a tavalyi Leitz vertikális Magic Mountain pontszámainak tükrében megvillant valamit a szeptemberre várható dűlősök potenciáljából.

Leitz Magic Mountain 2015
Kezdetben ásványok, egy párat pörgetve viszont átveszik az uralmat a gyümölcsök, fehérhúsú barack, zöldalma, mangó és citrusok, nagyon friss formában. Idővel visszatér egy termálvizes jelleg, de párat pörgetve ismét tovaszáll. Nagyon fiatal, szájba véve apró pezsgés, valósággal vibráló, rezgő savak jellemzik. Mintha csontszáraz lenne, pedig pár gramm cukor biztos ragadt benne. Az illatban megtapasztalt gyümölcsök sziporkázó játéka kíséri a kortyot, hosszú, egyenes, tisztán tündöklő rizling etalon. Nem tudom, a dűlősök ebből az évjáratból mit mutatnak majd ehhez képest, de ez magasra tette a lécet. 14 pont (91)

A 2015-ös alapborok bőven jó formában lesznek jövő nyárra is. Ezt bizonyítandó ránéztem az utolsó palack 2013-as Leitz alapboromra is, mely él és virul. Sőt.

Leitz Einz-Zwei-Dry 2013
Sokkal érettebb illat, kezdetben petrol, kis gumi, aztán jönnek az érettebb gyümölcsök, barack, citrusok, szőlő, mangó, fehér virágok. Szájban lehengerlő, rétegzett, és alapborhoz képest szofisztikált, nyilván az érettség sokat nyom a latba. A citrusos savakon nagyot kerekít a maradékcukor, érett gyümölcsök és vibráló intenzitás, a lecsengésben ismét visszaköszönnek a petrolos jegyek, sós-citrusos ízek váltogatják egymást. Alapborhoz és árhoz mérten komoly teljesítmény, remekül áll neki az érettség. 13 pont (89)

[sweetsole]

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

FHAyek

Ez egy korrekt sor, de erdemes figyelembe venni hogy ezek mind popularis boraszok alapborai, ennyiben nem biztos hogy tökeletesek egy evjarat ertekelesere (ezek a borok eleg stabil minösegüek, rosszabb evjaratokban is hozzak a szintet es kiemelkedö evekben sem valtjak meg a vilagot - a borasz a 30-50-70 euros borat is el akarja adni).

Egyebkent 10 EUR környeken a 87-88 pont azert nem rossz deal szerintem, es nyilvan kevesbe sztarolt boraszoknal sokszor meg jobb az ar/ertek arany.

beardfish

Érdekes kérdés, hogy mennyire lehet ilyen korán megítélni egy évjárat nagyságát, de hallottunk már hasonlókat itthon is, aztán pár év múlva esetleg pro és kontra is megdőltek ezek az előrejelzések a fogyasztó poharában (pld. 2010 vs 2012).
Pár év pihentetés, különösen a rizlingeknél, egészen átírhatja az első kóstolási élményeket - mint ahogy a fent említett borok közül is volt már, ami meglepett.
A '13-as 1-2-Dry-t én is nemrég kóstoltam, és lehengerlően szép formában találtam. Való igaz, alapborhoz (és anno 2100 Ft-os árához) képest nagyon rendben volt, ár-értékben nem nagyon tudnék most hasonlóan élvezetes bort mondani. A tipikus rizlinges jegyek -amiket írtál- szépen jöttek, remek harmónia, kellő gazdagság (nyilván nem egy GG szintjén, de nagyon tisztességesen) mind benne vannak. A német rizlingekkel való ismerkedéshez nem is lehetne jobb belépőt ajánlani.
Érdekes, hogy fiatalabb korában sem ez, sem a Magic Mountain nem nyűgözött le különösebben (pedig több évjáratot is próbáltam már frissen), de úgy tűnik, hogy a kb. 2-3 év pihentetés után kezdenek igazán kibontakozni az alapborok is. (Most már bánom, hogy anno nem vettem sokkal többet, de akkor nem igazán tetszett...)

Köszi az írást, most némi támpontot adtál, hogy miből érdemes beszerezni, aztán majd 3 év múlva meglátjuk, hova fejlődnek...
A silleres árnyalatú Mosbacher rosé viszont már most is élvezetes -mint ahogy a világosabb 14-es is nagyon bejött.

sweetsole

@FHAyek: Egyetértek mindennel, és ahogy írtam is, az alapboroknál nem éreztem az áttörést, a Leitz Magic Mountain esetében viszont igen (főleg az előző négy évjárat ismeretében).

@beardfish: Az 1-2-dry 13-at a friss 15-ös mellett is kóstoltam, a fenti pont az akkori rövidke kóstolás alapján született, most többre adnám. 2-3 év érlelést biztosan meghálálnak, bontottam azóta pár 12/13-as tételt, sokkal szebbek lettek, de általánosságban a 12-esekben a savak nem muzsikálnak olyan szépen.