Menü
Rövid URL

Fogas szezámos-diós panírral és édes savanyú gombamártással

Hal maggal
(Johanna Maier receptje nyomán)

Hozzávalók

Panír

  • 2-2 db mandula, dió, és mogyoró
  • 2-2 evőkanál koriandermag és szezámmag
  • fél evőkanál szemes feketebors

Hal

  • 4 vastagabb fogasfilé (10-15 dkg-os) vagy 8 feleakkora
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 citrom leve
  • 4 evőkanál tej
  • 3 evőkanál semleges olaj a sütéshez

Gombamártás

  • 20 dkg gomba megtisztítva (pl. sampinyon, rókagomba, siitake)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál sherryecet
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál szójaszósz (japán)
  • 8 dkg vaj

Zöldségek

  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál szójacsíra (vagy más csíra)
  • 10 dkg gomba, ha nagyobb, csíkokra vágva
  • 1 kis cukkíni, hasábokra vágva
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg friss spenótlevél (vagy más zöld leveles zöldség)
  • 4 koktélparadicsom félbe vágva

A panírhoz a hozzávalókat (a magokat és a borsot) folyamatosan kevergetve zsiradék nélkül enyhén megpörköljük egy serpenyőben. Ha kissé lehűlt, robotgépben durvára daráljuk.

A halszeleteket a húsos oldalon enyhén sózzuk-borsozzuk, majd mindegyiket bőrös oldalával lefelé belemártjuk a lisztbe, a tejbe, majd a panírba. Forró olajban bőrös oldalával lefelé pirítjuk - addig míg a panír megpirul. Vigyázzunk, ne égjen meg. Ezután a szeleteket - nagyságtól függően - 3-5 percre 160ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük.

Mártás

A mártáshoz a vajon aranybarnára pirítjuk a gombákat, hozzáadjuk a mézet, felöntjük citromlével és ecettel, majd fél perc múlva vízzel és szójaszósszal. Negyed órán át kis lángon hagyjuk lassan forrni. Ekkor sűrű szitán átszűrjük, a gombák levét is óvatosan kinyomjuk a mártásba.

Zöldség

A zöldségeket a vajon megforgatjuk, sózzuk-borsozzuk. A végén, csupán rövid időre adjuk hozzá a spenótot és a paradicsomot.

Kis mélytányérba tálalunk: alulra a gombát-zöldségeket, rá a spenótot, erre a halat.