Menü
Rövid URL

Ördöghal-cataplana

Hozzávalók

  • 80 dkg ördöghal (6 személyre)
  • 1 kg kagyló (vénusz- és szívkagyló)
  • 2 fej lágyabb ízű hagyma
  • 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika
  • fokhagyma
  • paradicsom
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors, petrezselyem, koriander

Legfontosabb hozzávaló maga az ördöghal, amit gerinccsonttal együtt darabolva teszünk a cataplanába.

Adunk hozzá többféle kagylót, elsősorban vénusz- és szívkagylót. Kerül bele karikára vágott hagyma, ami Portugáliában igen lágy-édeskés. Hazai viszonyok közt szezonban e célra a fiatal vöröshagyma, az úgynevezett főzőhagyma a legalkalmasabb. Szezonon kívül fiatalabb póréhagyma, újhagyma avagy fehér héjú hagyma ajánlható.

Adunk még bele fokhagymát (a fejet keresztbe félbevágva), 1-1 piros és zöld kaliforniai paprikát csíkra vagy kockára vágva, hámozott-magozott paradicsomot kockára vágva (a paradicsom magját kiszűrjük, de levét hozzáadjuk az ételhez!) A paradicsomot előre kissé besózzuk, hogy még jobban kiengedje a levét, amit szintén beleadunk a lébe.

Mindezt összekeverjük, sózzuk, felöntjük a fehérborral és az olívaolajjal. Finomabbra és durvábbra vágott petrezselymet, koriandert is teszünk bele.

A cataplanát lezárjuk, és mintegy 20 percig rázogatva készítjük – először élénkebb, majd kevésbé élénk lángon.